Vreest de synode clowns? Over de 'Handreiking Sociale Media'

De komende synode (van de Protestantse Kerk in Nederland) bespreekt de 'Handreiking Sociale Media'. Dit synodestuk met de mooie naam 'AZ 12-01' is een bewerking van het door mij geschreven Handreiking Sociale Media. Regelmatig krijg ik de vraag hoe dit nou gekomen is: waarom een handreiking?, waarom schrijf jij dat en waarom (nu) als synodestuk? Hierbij een stuk achtergrondinformatie.

Voor de vorige synode
Een aantal synodeleden twitterden als voorbereiding over de openbare stukken. Eén stuk was het inmiddels aangenomen Beroepscode en gedragsregels voor predikanten en kerkelijk werkersgedragscode (opiniestuk op site PKN) (docx met besluitenlijst, zie C).

Omdat ik als aankomend predikant hiermee te maken krijg, las ik het door. Tot mijn verbazing stond er slechts één bijzin in over het gebruik van internet. Terwijl het document heel veel terreinen wel bespreekt, wordt de digitale wereld vergeten.

We kregen hierover een discussie met een aantal synodeleden. Dat laat gelijk de kracht van sociale media zien: je kunt heel makkelijk met elkaar in gesprek raken over je discipline.

(Plaatje is klikbaar voor een grotere versie)

Van discussie tot amendement
Tot zover? Een dag later kreeg ik een mail van één van de betrokkenen dat ze mijn commentaar hadden uitgewerkt tot een amendement. Met de uitnodiging om als gast aanwezig te zijn bij de vergadering. Op zich een unicum dat een proponent voor een amendement zorgt op de synode .

Ouderling Van Dijk diende het amendement in (video, vanaf minuut 46:20 - 49:50)  (hij refereert naar dit filmpje)). Het amendement heeft het niet gehaald, omdat men de Beroepscode niet weer naar de tekentafel wilde sturen. Maar het moderamen beloofde wel om aan de slag te gaan met presentie in de digitale wereld.

Zelfstandig handreiking schrijven
Social Missie benaderde me diezelfde middag met de vraag of ik een handreiking wilde schrijven, welke vervolgens aan het moderamen aangeboden zou worden. We organiseerden een stukje crowdsourcing door aan alle geïnteresseerden om ideeën, kritiek en opmerkingen te vragen. Dit leverde interessante stof op die verwerkt is in het eindresultaat, de welbekende paarse Handreiking Sociale Media. Social Missie heeft dit document vervolgens aan het moderamen aangeboden.

Reacties
De reacties waren positief. Naast interviews en columns (sorry, geen preview) kreeg ik ook van particulieren positieve feedback. Na een tijdje nam een medewerker van het Landelijk DienstenCentrum contact met me op. De vraag was of het moderamen de Handreiking Sociale Media mocht gebruiken als uitgangspunt voor het bewuste synodestuk AZ 12-01. Natuurlijk, dat was de bedoeling ook. Het origineel is vervolgens verwerkt (lees: ingekort) tot het synodestuk wat het nu is.

De clown
Eén van de voorbeelden wat eruit is gehaald, is het voorbeeld van de clown:

Welk gevolg heeft het delen van schadelijke, ergerlijke of negatieve informatie?
Het online afbranden van de ingehuurde clown omdat hij niet goed functioneerde op het verjaardagsfeest mag dan nog zo terecht zijn, het staat in schril contrast met de oproep tot liefde die zondags klinkt.

(pagina 6, Handreiking Sociale Media)

Leidt de synode hier aan Coulrofobie (angst voor clowns)? Nee, een synodestuk is een officieel document met een formelere toon dan mijn handreiking. In die zin is het meer een beleidsstuk waarin voor clowns geen plaats is. Jammer voor de clown, wel goed voor de kerk: breng de discussie maar op gang wat we nou online (gaan) doen. En ook hoe.

Verschillen tussen het oorspronkelijke document en het synodestuk zijn onder andere:

  • Voorbeelden (zoals die van de clown of het gescheiden werken met nummer- en tabelsystemen, pagina 9 onder beveiligen) zijn achterwege gelaten
  • Enkele alinea's zijn aangevuld met verduidelijking
  • Praktische uitwerkingen, zoals hoe te archiveren, zijn ook weggelaten.

Kortom, het synodestuk is kort en krachtig. In zijn huidige vorm goed inzetbaar. Voor een goede interne discussie in de kerkenraad kun je natuurlijk ook gewoon het origineel gebruiken met wat extra's. Of is dat te veel een WC-eend advies ;-)?



(c) foto clown: http://www.sxc.hu/photo/503685

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.